OVER MIJ

CIMG1279 (640x480)Creativiteit betekent voor mij een eerste levensbehoefte. Ik denk creatief, ik adem creatief, ik droom creatief, ik doe creatief, ik ben creatief. Maar niet alleen ik, ook de rest van de mensheid is creatief.
In mijn atelier wil ik graag de creativiteit laten stromen. Bij mezelf, maar ook wil ik de creativiteit bij anderen aanwakkeren. In mijn atelier kun je kennismaken met de techniek van vilten en daarbij je creativiteit in te zetten.

Wat is creativiteit eigenlijk? Je bent creatief, wanneer er een verlangen is om iets te creëren dat niet direct voor de hand ligt. Het vermogen om iets nieuws te creëren. Je brein is heel creatief. Wanneer je slaapt gaat jouw brein aan de haal met alles wat je daarin hebt opgeslagen. Je onbewuste gaat tijdens je slaap op avontuur om van alles te verwerken of te fantaseren. Dat is het toppunt van creativiteit. Wanneer je wakker bent kan dat ook. Soms ben ik heel serieus aan het werk, bijvoorbeeld onkruid wieden. Plotseling speel ik in de tuin, zing ik in de tuin. Ben ik aan het dagdromen. Verbeelding is het begin van alles. Een verbinding tussen de zichtbare en onzichtbare wereld.

Zonder dat je het in de gaten hebt komt je onbewuste naar buiten. Wanneer je een telefoongesprek voert maakt jouw lichaam onbewuste bewegingen. Bijvoorbeeld tekenen op een kladje of met je dikke teen bepaalde structuren maken in de lucht of op de grond. Wie droomt er niet van om eens te slapen onder de sterren (heb ik wel eens gedaan, maar dan moet je jezelf wel goed insmeren met muggenmelk voor de tropen). Of in je eentje de wildernis in te trekken. Of de wind te voelen als je buiten bent en te denken dat je op een berg staat. Of lekker in je blootje in de zee te zwemmen. Denk en doe buiten het kader. Dan ben je creatief.

Wanneer je kleuter bent, dan is je brein heel creatief. Wanneer je ouder wordt komt de creativiteit in de verdrukking. Moet je of wil je aan de massa voldoen. Aan een norm of aan een schoonheidsideaal. Zijn zoals anderen. Wanneer je klein bent is spelen geoorloofd. Alleen door te spelen kun je leren. Dat geldt ook voor volwassenen.

Creatief bezig zijn is ervaren, bewegen, ondernemen, overwegen, afwegen, bedenken, vergelijken, kijken, luisteren, volgen, kennis vergaren, beleven, een andere wereld, vragen, overleggen, uitleggen, uitwisselen, falen, herstellen, bewust worden, betasten, gevoelens beleven, nieuwsgierig zijn, experimenteren, toevallig uitvinden, opnieuw proberen, probleem oplossen, voelen, ruiken, op je eigen manier, in stappen of in sprongen, kortom spelend leren.
Lijkt veel.
Je kunt er een theorie en wetenschap aan vast knopen, maar het hoeft niet.

Je kunt ook gewoon gaan vilten, dan gaat de stroom creativiteit en alles wat er goed aan is vanzelf.

Door met wol, water en zeep bezig te zijn ga je ontdekken, laat je de buitenwereld los, maak je jouw hoofd leeg, krijg je energie, beleef je plezier, ben je bezig met spelen. Met wol werken is grenzeloos.